Yeteri kadar su tüketmek
Her listenin başında gördüğümüz o cümle. Yeteri kadar derken demek istediğim şey şu, her şeyin kararında olması. Kilonuzu 0.033 ile çarptığınızda bir günde tüketmeniz gereken su miktarını öğrenebilirsiniz. Unutmayın ki çay, kahve ve türevleri suyun yerini tutmaz.
Besin dağılımı
Her tükettiğimiz besinin farklı bir yararı var. Sürekli sebze, sürekli kuru gıda ya da sürekli et ağırlıklı beslenmek yerine; besin değerlerini araştırıp kendinize uygun tarifler hazırlayabilirsiniz.
Mesela et/tavuk ağırlıklı besleniyorsanız yanında salata tüketebilirsiniz. Ya da kuru gıda üzerinden protein ağırlıklı olanları seçerek kendinize yine protein, yağ ve karbonhidrat dengeli bir öğün hazırlayabilirsiniz. Gelecek haftalarda sizlerle bu tariflerden birkaçını paylaşacağım elbette.
Yeterli Uyku
Uykusuzluk hücre yenilenmesini yavaşlattığı gibi zamanla vücudu savunmasız hale getirir. Bağışıklık sisteminin yavaşlamasına da neden olur. Bu sebeple günde 7 ila 9 saat kaliteli uyku vücudun direncini arttırır ve hem bedensel hem zihinsel sağlığımız açısından çok önemlidir.
Spor Yapmak
Dinlenmek kadar, hareket halinde olmakta bir o kadar önemli. Günde en az 20 dakika egzersiz yapmak vücudu zinde tutmanın bir diğer yoludur. Özellikle esneme egzersizleri, yoga vücuda olduğu kadar zihne de faydalıdır, stresi azaltır.
Hijyen Kurallarına Uymak
Ve son olarak hijyen kuralları. Sürekli kullanılan eşyaları düzenli dezenfekte etmek, elleri sık sık yıkamak, yüze dokunmaktan kaçınmak ve bulunduğunuz ortamı temiz tutmakta bir o kadar önemli bir etkenlerden.