Bugün sizlere FIP (Feline Infectious Peritonitis) hastalığı hakkında bilgiler vermek istiyorum. Çünkü bu konu bizim hayatımız için, kedimizin hayatı için oldukça önem taşıyor. Öncelikle bu yazıyı yazmak istememin amacı maalesef ki 9 aylık kedim Lily' e FIP hastalığı yüzünden veda etmiş olmamdır. Lily'e bu hastalığın teşhisi konulmadan önce FIP adını daha önce duymamıştım bile. Ama bu hastalık gerçekten çok zor bir süreç ve gerçekten bilgilenilmesi gereken bir konu çünkü evlatlarımızın dili yok. Her şey bizim bilgi ve gözlemlerimize dayanıyor günün sonunda. Şimdi lütfen dikkatlice okuyun yazacaklarımı.
Öncelikle hastalığın bilimsel tanımı ile başlayacağım sonrasında ise kendi deneyimlerim ile devam edeceğim. FIP (Feline Infectious Peritonitis) (Kedi Enfeksiyoz Peritoniti) adı ile bilinen bu viral hastalık, koronavirüs kaynaklı bir dizi komplikasyona sebep olmaktadır. Bu virüsün birden fazla çeşidi mevcut ve FIP hastalığı, hayvandan insana geçmeyen spesifik bir çeşidi dolayısıyla oluşuyor. FİP hastalığı, tüm evcil kedilerde görülebilen ve ciddi sonuçları olabilen bir sağlık problemidir. Genellikle 2 yaşın altındaki yavru kedilerde görülen ve sonu ölümle sonuçlanabilen virüs, genellikle kontrol altına alınması oldukça zor olan yüksek ateş, progranülomatoz doku reaksiyonu, vücutta sıvı birikimi, kilo kaybı, halsizlik, durgunluk, yorgunluk hali, görme yetisinde gerileme ve çeşitli problemler olarak kendini gösterir. Asıl etken korona virüs korona virüsün vücutta semptom oluşturacak çoğunluğa oluşması ve peritonda yangı buna bağlı sıvı birikmesi ile fip oluşur.O yüzden fip genelde stres gibi bağışıklığı baskılayan durumlardan sonra ortaya çıkar yani bağışıklık düştüğü zaman kanda bulunan korona virüsler istediği çoğonluğa rahatlıkla ulaşır ve semtom göstermeye başlar. Islak ve Kuru olmak üzere iki tipi vardır ve iki tipin de farklı belirtileri vardır.
Benim kedim Lily ıslak FIP hastalığına yakalanmıştı yani tedavisi neredeyse mümkün olmayan tür. Nitekim tedaviler sonuç vermedi. Lily sadece iki hafta içinde hastalığa yakalanıp öldü. Karın şişmesi, kusma, halszilik, ateş, yüksek derecede sarılık ve mutlak son organ yetmezliği ile bizlere veda etti.
Şunu söylemek istiyorum bu hastalık gerçekten kedinize çok fazla acı çektiriyor ve gün geçtikçe sizin için de kediniz için de katlanılması çok güç bir hal alıyor. Lütfen kedinizi sürekli kontrol edin, içinizde bir hastalığa dair şüphe varsa tek veteriner hekimin fikrini almakla kalmayın. Erken teşhis her zaman olduğu gibi bu hastalıkta da hayat kurtarıyor. Sokakta hayvan sevdikten sonra ellerinizi yıkamadan lütfen evcil hayvanınıza ellemeyin çünkü bu hastalık salya yolu ile de bulaşabiliyor.
Sevdikleriniz ile beraber sağlıkla yan yana ve hep güvende olun!
![Yağmur Filizol](https://ecotrends.blog/upload/8/classicu-2023-09-23-154422542-150x150.jpeg)
Yağmur Filizol
04-04-2024
![Evcil Hayvan Sahipleri Mutlaka Bilmeli - Kedilerin Ölümcül Hastalığı](https://ecotrends.blog/upload/11/img-1830-1550x680-1.jpeg)
YORUM YAZIN
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
01-05-2024
Şöyle Bir Kaçsak: Eskişehir...
Eskişehir, Türkiye'nin iç Anadolu bölgesinde, tarih ve sosyalliğin birleştiği bir şehir. Porsuk Çayı'nın...
![Şöyle Bir Kaçsak: Eskişehir](https://ecotrends.blog/upload/15/eskisehirpng-250x150.png)
10-05-2024
Yeşil Teknolojiler: Sürdürülebilirlik ve Enerji Verimliliği İçin İnovasyonlar...
Günümüzde çevre sorunları ve enerji verimliliği giderek daha büyük bir önem kazanıyor. Bu bağlamda, yeşil...
![Yeşil Teknolojiler: Sürdürülebilirlik ve Enerji Verimliliği İçin İnovasyonlar](https://ecotrends.blog/upload/19/labmedya-yesil-inovasyon-250x150.jpg)
21-04-2024
Spor Sakatlanmaları: Nasıl Önlenir?...
Spor yapmak sağlığımızı korumak ve fiziksel yeteneklerimizi geliştirmek için harika bir yol olsa da, sakatlanma...
![Spor Sakatlanmaları: Nasıl Önlenir?](https://ecotrends.blog/upload/13/spor-sakatlanmalari-250x150.jpg)