1) Bir yerden başlama isteğinin gerçekleşmesi durumu
Biz insanlar olarak çoğunlukla herhangi bir risk gördüğümüzde ya da en ufak bir şüphe duyduyğumuzda çekiniriz. Yapmak istediğimiz şey bir iş, bir hobi, ya da kendimize yapacağımız bir yatırım olabilir. Yıllardır aklımızda yapsam mı acaba olur mu dediğimiz her şey bizi biraz duraksatıp düşündürmüş olacak ki ara ara zamanımızı boşa harcadığımızı düşündürdüğü olmuştur. Aslında bu riskler bize hesap yaptırır, kontrol sağlar. O süreçte güçlü ve zayıf yönlerimizi fark eder sonrasında ona göre hareket ederiz. Bazılarımız bunu bilinçli bir şekilde yapar, bazılarımız farkında olmadan bunu deneyimler.
2) Ulaşılabilir hedefler belirlemeyi öğrenmiş olmak
Başlangıçta ulaşılabilir hedefler koymak sonrasında oluşturacağınız büyük hedeflerin temel taşlarıdır ama gel gelelim ki yine bu durumu çok sonradan fark ederiz. O yüzden en yanlış yaptığımız kısmın bu olduğunu düşünüyorum. Kısa zamanda imkansız görünen hedefler insanı yorar, stres altında bırakır.
3) Yılı bir bütün ya da iki parça olarak görmemek
1 yılda 12 ay vardır ve genelde tatil planları, kişisel gelişim ve kariyer hedefleri belirlerken yılı ikiye böleriz. Açıkçası bu hatayı yapmış bulunmaktayım ama öğrendiğimi sizinle paylaşacağım. Belirlediğimiz bu ulaşılabilir hedefleri yılı dörde böldüğümüzde her biri 3 aylık hedefler olarak belirlemek hayatımızı kolaylıştırır, öngörülebilir hedefler koymamızı ve bunları daha kolay yönetmemizi sağlar.
4) Bir süre tamamen araştırma öğrenme eğiliminde olmak
Bloglar, makaleler, kitaplar, insanlar gün içinde gördüğümüz duyduğumuz aklımıza takılan merak ettiğimiz her şey hakkında detaylı ya da kısa araştırma yapmak istemek doğru yolda olduğumuzun bir göstergesi. Sadece eğitim-öğretim hayatımız kadar değil, yaşam boyu öğrenmeye açık olmak gerekir. Yol boyunca edindiğimiz, nereye ait olduğunu farkında olmadığımız bu parçalar yapboz parçalarına benzer.
5) Ben bunu yapıyorum ama iyi mi yapıyorum bilmiyorum hissi
Açıkçası etiksel yönlerden yaptığınız yanlış değilse muhtemelen doğru yoldasınız, sadece bilinmezliğin ve ilerisini görememenin verdiği bir yorgunluk, şüphe olabilir. İhtiyacınız olan vakti kendinize ayırmayı unutmayın. Kısa molalar vermek, zihni dinlendirmek aslında en temel ihtiyaçlarımız gibi düşünülmesi gerekir.