Günümüzde yapay zekanın gelişimiyle birçok alanda yenilikler ortaya çıkıyor. İnsanlar geçmişte zamanlarının büyük kısmını bir işi bitirebilmek için ayırırken, bugün yapay zeka saniyeler içinde metin oluşturup logo oluşturmaya kadar birçok imkan sunuyor. Günümüzde farklı alanlara yeni boyut kazandıran birçok yapay zeka uygulaması mevcut. İşte kullanıcıların deneyimlerine göre sıralanan en iyi yapay zeka uygulamaları:
ChatGPT:
OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’nin ilk sırada olması hiç de şaşırtıcı değil. Son döneme damgasını vuran ve en popüler yapay zeka uygulamalarından biri olan ChatGPT, çeşitli konularda bilgi sunma, metin yazma, özet oluşturma, çeviri yapma, kodlama ve yaratıcı düşünceyi geliştirme gibi birçok görevi etkili şekilde yerine getirmede öne çıkmaktadır. Öğrenciler bu uygulamayı ders notlarını özetlemek için kullanabilir, yazılımcılar kod yazıp hataları giderebilir, içerik üreticileri reklam metni yazabilir. Hangi alan olursa olsun sınırları aşan ChatGPT, gün geçtikçe gelişiyor ve kullanıcıları şaşırtmaya devam ediyor.
DALL·E 2:
OpenAI tarafından geliştirilen, ismini Salvador Dalí ile Pixar karakteri WALL·E’nin birleşiminden almıştır. Bu isim, uygulamanın teknoloji ve yaratıcı yönünü işaret eder. DALL·E 2, kullanıcıdan aldığı açıklamaya göre sıfırdan yüksek kaliteli görseller yaratır. Örneğin, kullanıcı ‘’Mars’ta kitap okuyan kedi’’ yazarsa uygulama, buna uygun bir görsel üretir.
Midjourney:
Sanatçılar, tasarımcılar ve yaratıcı projelerle ilgilenen kişilere ilham veren ve kolaylık sunan bir uygulama olan Midjourney, kullanıcının isteğine göre sanatsal görseller tasarlamak için oluşturulmuş bir yapay zeka uygulamasıdır.
Örnek olarak:
‘’Günbatımının dans ettiği bir manzara, suluboya tarzında.’’
‘’Deniz ve ayın buluşması, dijital sanat tarzında.’’
Grammarly:
Yapay zeka destekli dil işleme aracı olan Grammarly, İngilizce metinlerini geliştirmek amacıyla dilbilgisi, yazım, noktalama ve cümle yapısı gibi hataların önlenmesi ve metni daha anlaşılır ve akıcı hale getirme gibi işlevsellik sunan bir uygulamadır. Özellikle öğrenciler ve profesyoneller için oldukça kullanışlı olan bu uygulama, ödev, makale, tez, rapor yazımında hayat kurtarıcı bir rol üstlenmektedir.
Fireflies:
Fireflies, toplantılarda geçen tüm konuşmaları kaydeden ve metne döken yapay zeka tabanlı not alma uygulamasıdır.
Bu sayede:
Kullanıcılar toplantıdaki önemli kısımları rahatlıkla gözden geçirebilir ve özetleyebilir.
Kullanıcılar toplantı esnasında kaçırdıkları yerleri analiz ederek tüm konuşmayı yeniden inceleyebilir.
Toplantılarda geçen anahtar kelimeler aratılarak önemli ve istenilen konu hızlıca bulunabilir.
Praktika.ai:
Praktika.ai, yapay zeka destekli dil öğrenme uygulamasıdır. Özellikle "Anlıyorum ama konuşamıyorum" diyen kişilerdenseniz, bu uygulama sayesinde konuşma becerinizi geliştirebilirsiniz. Praktika’da ultra-gerçekçi kişiselleştirilmiş yapay zeka avatarı ile farklı senaryolar veya istediğiniz spesifik bir konu hakkında diyalog kurarak dil becerilerinizi geliştirebilir ve konuşmanız bittikten sonra ise hatalarınızı yazılı olarak görebilirsiniz.
Canva AI:
Özellikle yaratıcı projelerle ilgilenen kişilerin tasarım ve yaratıcı süreçleri hızlandırarak yapay zeka destekli araçlarla profesyonel görsel oluşturma, logo tasarımı, görsel düzenleme ve iyileştirme gibi alanlarda kullanıcılara yenilik sunmaktadır. Sosyal medya paylaşımları, sunum, reklam, web, blog tasarımları ve kişisel projeler için mükemmel bir araçtır.