Vücudun kan şekerini kontrol edememesi şeker hastalığı olarak bilinir. Kan şekerinin normalden yüksek seviyelere çıkması ve dengesiz olması, genel olarak "diyabet" olarak da bilinen bu hastalığa işaret eder. Peki ya "yüksek kan şekeri" tam olarak nedir ?
1- Açlık kan şekerinin 126 miligram/desilitre (mg/dL) veya daha yüksek olması,
2- HbA1c ≥ %6.5'ten büyük olması,
3- Günün herhangi bir saatinde (yemekten en fazla 2 saat sonra) alınan kan değerinin 200 mg/dL veya daha yüksek olması ve bireyin aşağıda bahsedeceğimiz diyabetik semptomlara sahip olmasıdır.
Diyabetin belirtileri arasında sürekli susama, sık idrara çıkma, aşırı açlık, ani kilo kaybı, yorgunluk, bulanık görme ve yara iyileşme problemleri yer alabilir. Diyabetin kontrol edilmemesi, özellikle kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, göz sorunları, sinir hasarı ve ayak sorunlarına neden olabilir. Sonuç olarak, diyabet teşhisi konmuş kişilerin düzenli olarak doktorları tarafından izlenmesi ve uygun tedavi almaları ve yaşam tarzlarını değiştirmeleri çok önemlidir. Bu yaşam tarzlarının değişimindeki en önemli etken kişilerin beslenmelerini bu hastalığa uygun şekilde düzenlemeleridir.
Kan şekerlerini kontrol altında tutmak için bu kişiler kompleks karbonhidratlar, düşük şeker içeren yiyecekler, yeterli protein, sağlıklı yağlar ve lif içeren yiyecekleri tercih etmelidir. Tam tahıllı ürünler, sebzeler, meyveler ve baklagiller gibi karmaşık karbonhidratları ve proteinleri içeren gıdaları beslenmenize dahil ederek kan şekerini sabit tutar. İşlenmiş gıdalarda bulunan şeker miktarını kontrol etmek, porsiyon boyutlarına dikkat etmek ve lif içeren yiyecekleri tüketmek çok önemlidir. Şeker hastalarının sağlık durumlarını yönetmelerine ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmelerine bu beslenme stratejisi yardımcı olur. Bununla birlikte, kişinin sağlık durumuna ve ihtiyaçlarına uygun bir beslenme programı oluşturmak için bir sağlık uzmanından yardım almak çok önemlidir.