Hepimizin bildiği kadarıyla cep telefonları, laptoplar ve daha bir nice elektronik alet hayatımızın odak noktalarında. İstediğimiz, aradığımız bilgiler her an her yerde elimizin altında. Bize sağladığı yararların oldukça fazla olduğu gibi, peki ya zararları? Dijital detoks, bu zararları en aza indirmek için hayatımıza dahil edebileceğimiz önemli bir süreçtir.
Dijital bağımlılık; video oyunları, sosyal medya ve sürekli bildirimlere maruz kalmamız dikkat süremizi azaltmakta ve bağımlılığa yol açmaktadır. Peki, dijital detoks kapsamında buna dair yapabileceklerimiz neler? Video oyunları yerine çevremizdeki kişilerle sosyalleşebileceğimiz oyunlar oynamak, her ne kadar bizlere nostaljik gelse de haberleri gazeteden okumak ve görüşmelerimizi olabildiğince birebir yapmak iyi bir çözüm olacaktır.
Uyku sorunları; ekranlardan yayılan mavi ışık, uzun süre maruz kalındığında melatonin hormonunu baskılayarak uyku kalitesini düşürebilir veya uyku düzenini ciddi manada bozabilir. İşlerimiz ve okul hayatımız sebebiyle teknoloji hayatımızın içinde ve birçoğumuz istesek de yüzde yüz olarak ondan kopamayız. Ancak cihazlarımıza ekran süresi koyarak ve gözlerimizi bol bol dinlendirerek dijital detoks yapabilir ve bu sonuçlardan kaçınabiliriz. Aynı zamanda günümüzde mavi ışığı kırmaya yardımcı ve gözlerimizi koruyan gözlükler üretilmektedir. Kendimizi maruz kaldığımız ekran ışığından koruyarak zararı minimalize edebiliriz.
Fiziksel sağlık problemleri; sürekli ekran başında olmak göz yorgunluğu, duruş bozukluğu ve hareketsiz yaşam tarzı gibi sorunlara neden olabilir. Ekran parlaklığını olduğunuz ortama göre ayarlamak, 20-20-20 tekniğini kullanmak ve ekrana anti-rekleftik bir koruyucu film takmak göz yorgunluğunu azaltmaya yararlı olacaktır. Masa başında iş yapan kişiler düzeneklerini doğru açıda ve düzenekte ayarladığı takdirde duruş bozuklukları ve sırt ağrılarına iyi gelecektir. Kısa molalar vererek kısa ama verimli yürüyüşler yapmak vücudunuzu kendine getirip sizi zinde tutacaktır. Uzun bir günün ardından sevdiğiniz bir müzik eşliğinde egzersiz hareketleri yapmak, özellikle yoga ve pilates yapmak kas ve eklem sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.
Peki, dijital detoks kapsamında bu sorunlar için başka ne tarz çözümler bulabiliriz? Hayatımızdan tamamıyla çıkaramayacağımız bu durumda kendimize iyi bakmaya devam etmeli ve elimizden geleni yapmalıyız. Bu hafta sizlerle teknolojinin ve dijital dünyanın sağlığımıza olan zihinsel ve fiziksel etkilerini konuştuk. Bir sonraki hafta bir başka alt başlık üzerine konuşup buluşmak üzere. O zamana kadar yorumlarda görüşürüz!