Microsoft Şirketi, OpenAI ile devam eden ortaklığına rağmen yapay zekâ dünyasında daha fazla özgür bir konumda olabilmek için kendi mantık kurma becerisi (reasoning) temelli modellerini geliştirmek için yoğun mesai harcıyor. Medyadan gelen haberler neticesinde, Microsoft Yapay Zekâ departmanı OpenAI’ın o1 ve o2 modellerine karşı gelebilecek bir seri üzerine çalışmakta.
Teknolojinin önder şirketlerinden biri olan Microsoft, OpenAI’ya çok zamandır destek olsa da artık bu onlar için gerçekçi bir durum değil. Şirket, geleceğin en kilit güçlerinden biri olacak yapay zekâ alanında kendi ayakları üstünde durmak için kararlı. Microsoft, OpenAI dışındaki alternatif yapay zekâ modellerini de değerlendirmeye almış durumda. Başka bir haber kaynağından gelen bilgiye göre Microsoft 365 Copilot’a hem şirketin kendi geliştirdiği, aynı zamanda da üçüncü taraf modelleri de ekleyerek kullanıcılara çeşitlilik imkânı sunmak isterken içeriden de masrafları kısmak istendiği söyleniyor.
MICROSOFT’UN KENDİ YAPAY ZEKA MODELİ: MAI
Mustafa Suleyman, Microsoft yapay zekâ ekibinin lideri, kurum içinde MAI olarak adlandırdıkları yapay zekâ ailesini OpenAI ve Anthropic’in performanslarıyla benzer veriler sağlıyor.
Microsoft özellikle “reasoning” yeteneği yüksek yapay zekalar üzerinde emek harcıyor ve “chain-of-thought” yani düşünce zinciri adını verebileceğimiz gibi teknikleri temel alan bir yapı geliştiriyor. Bu yöntem, yapay zekanın bir yanda çalışırken diğer tarafta da ara yöntemler ve alternatif cevaplar geliştiriyor. MAI test edilmeye başlanmış durumda. Testler sonrasında, Phi modellerinden daha gelişmiş olduğu tespit edilen MAI, Copilot ve başka yapay zekâ modelleri için yeni bir temel model olabilir.
Microsoft, MAI modellerini 2025 yılı içerisinde API olarak geliştiricilere sunmayı planlıyor. Eğer bu olay yaşanırsa, harici geliştiriciler de MAI modellerini kendi uygulamaları içine entegre edebilecek. Kapanışa gelirsek, Microsoft OpenAI’a bugüne kadar tahmini olarak 14 milyar dolar gibi bir yatırım yaptığı ve OpenAI’ın en büyük yatırımcısı olduğunu da fark etmek lazım.