Çift anadal yapmaya karar verdiğimde çevremdekiler ikiye ayrıldı: “Helal olsun!” diyenler bir yanda, “Sen bu tempoyu nasıl kaldıracaksın ki?” diyenler öbür yanda. Ben tabii ki ilk gruba göz kırptım, çünkü içim içime sığmıyordu. Hem İngilizce Mütercim-Tercümanlık okuyayım hem iletişim... Neden olmasındı? Hedefim büyüktü. Ama planı çizerken unuttuğum bir şey vardı: bedenimin de bu oyunun bir parçası olduğu.
İlk dönemler güzel gidiyordu. Çalışkanlık tavan, motivasyon yerinde, uyku... Eh işte. Kahveyle çözülecek bir şey gibi gelmişti o zaman. Derken o hafif mide bulantıları başladı. Önce önemsemedim, “Herhalde açlıktan” dedim. Sonra anladım ki bazen sadece yemekle değil, yükle de alakalı olabiliyormuş. Vücudum bana “Dur biraz” demeye çalışıyormuş ama ben o sesi duymamışım.
Şunu fark ettim: Çift anadal sadece ders programı değil, aynı zamanda stres programı da oluyor. Sürekli bir şeylere yetişmeye çalışırken yemek saatleri kayıyor, uyku saatleri karışıyor. Hatta bazen “Öğlen mi, akşam mı yedim ben en son?” diye düşündüğüm günler oluyor. Hal böyle olunca da bir sabah alarm çalmadan uyanıp mide bulantısıyla güne başlayabiliyorsunuz.
Ama asıl mesele sadece mide değil. Zihin yorgunluğu, kronik halsizlik, göz altı morlukları ve hatta motivasyon eksikliği... Bütün bunlar, “başarı” adı altında sırtlandığım yükün küçük ipuçlarıydı. Ve bu ipuçlarını görmek için bazen bir rahatsızlık yaşamam gerekiyordu galiba.
Sonra ufak değişikliklerle toparlamaya başladım. Yemek saatlerini sabitlemeye çalıştım, mümkün olduğunca yürüyüş yaptım, telefonla değil, kitapla uyudum. Her şeyi dört dörtlük yapamasam da, “önce sağlığım” diyebilmeyi öğrendim. Çünkü iki diploma alırken bedenimden tek bir tane var.
Çift anadal hâlâ zor. Kolay olsaydı herkes yapardı zaten. Ama artık biliyorum ki başarı, kendine ne kadar iyi baktığınla da ölçülüyor. Dersler, notlar, projeler… Hepsi bir şekilde halloluyor. Ama sağlığın bozuldu mu, hiçbirinin tadı kalmıyor.
Yani eğer sen de çift anadal yapıyorsan ya da yapmayı düşünüyorsan, bir tavsiye: Planlarını yaparken ders programının yanına uyku, beslenme ve molaları da eklemeyi unutma. Çünkü başarıya giden yol, sağlığını kaybetmeden yürüyebildiğin yoldur.