Genellikle ders çalışırken ya da film izlerken insan sürekli bir şeyler atıştırmak ister. Ya da sabah sağlıklı besleneceğim diyet yapacağım diyip kahvaltı yapmayanlar yarım saat sonra kraker yemeye başlar. Atıştırmak artık alışkanlık ya da açlıkla ilgili değil, adeta bir rutin haline geldi. Ancak bu sık sık yeme isteği bir ihtiyaçtan mı yoksa açlıktan mı kaynaklanıyor?
Bunun birçok nedeni olabilir. Vücudun gerçekten enerjiye ihtiyacı varsa gerçek açlık olabilir. Boş kalındığında ya da bir şeyler izlerken, ders çalışırken can sıkıntısından bir şeyler atıştırılabilir. Stres anında bazı insanlar yeme ihtiyacı duyabilir. Belli saatlerde aç olunmasa da alışkanlıktan yenilebilir. Ayrıca internette bile örneğin tiktok izlerken yemek videoları görmek insana bir şeyler yeme mesajı verebilir.
Bu gibi durumlarda insanın kendine; gerçekten aç mıyım? Susuz olduğum için böyle hissediyor olabilir miyim? Canım gerçekten bir şeyler yemek istiyor mu? Stresli miyim gibi sorular sorarak yeme isteğinin nedenini öğrenmesi gerekir. Bu gibi sorular sorulunca genellikle cevabın açlık kaynaklı olmadığı görülür.
Bu gibi durumlarda sağlıksız şeyler yemek yerine sağlıklı atıştırmalıklar (meyve, yoğurt vb) yenilip, yeme dürtüsü yok edilebilir. Su içmek denenebilir. Atıştırma ve yemek saatleri planlanırsa da bir düzen oluşabilir. Ayrıca yemeği yavaş yemek de gereksiz tüketimin önüne geçer. Bu şekilde alışkanlıkları yok edebiliriz.