Hayatınızın her anında takip edilip izlendiğinizi düşünün. İnternette yaptığınız bütün aramalar, gittiğiniz her her, yiyip içtiğiniz şeyler ve aklınıza gelebilecek gözlemlenebilir her şeyin kayıt altında olduğunu… Böyle yaşamak ister miydiniz? Ben istemezdim fakat 1,4 milyar insan tam olarak böyle bir hayat yaşıyorlar. Sanki kullandıkları saçma alfabe ve maruz kaldıkları hava kirliliği hayatlarını yeterince zorlaştırmıyormuş gibi.
2021 yılında gezegenimizde yaklaşık bir milyar güvenlik kamerası vardı ve bunların 540 milyonu Çin’deydi. Çin, vatandaşlarının her adımını sapıkça bir titizlikle izliyor. Tabii ki onları güvende tutmak için! Vatandaşlarını ne kadar önemseyen bir ülke olmalı. Bu kitle gözetimi aslında çok eskiye, Mao’ya dayanıyor. Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra yeni hükümeti korumak için farklı ideolojik düşüncelere sahip vatandaşlar diğer vatandaşlar tarafından tespit edilip bildiriliyormuş. Bütün bunlar gerçekten kulaktan kulağa oluyormuş. İspiyonculara bak sen.
2005 yılında da Skynet ismini verdikleri bu meşhur kitle izleme sistemi kuruluyor ve böylece önceki ameliğe gerek kalmıyor. Daha önce görülmemiş büyüklükte bir ağ bu, ne kadar abartılı cümleler dizsem de anlatmaya yetmez bu Skynet’i. Skynet’in varlığı 2013 yılında açıklanıyor. O zaman Skynet ağına yalnızca 20 milyon kameraya dahilmiş. Şimdilerde 700 milyon civarı. Bunca kamera sadece sokaktaki günlük yaşantıyı takip etmiyor. Tibet tapınaklarını, Sincan camiilerini ve muhalifleri izliyorlar. Gerçekten muhaliflerin evlerinin önüne falan kamera koyuyorlar. LGBT haklarını savunan gruplar ve feminist gruplar daha ağır izleniyor. Komünist parti insanların telefonunda, internetinde, sokaklarda, gökte uçan drone’larda ve robotlarda. Her zaman sevgili vatandaşlarını koruyup kollamak adına onları takip ediyor ve hatta vatandaşlıklarını puanlandırıyorlar! Yüz tanıma, plaka okuma gibi teknolojilerle donatılmış bu kameralardan kaçmak imkansız. Zaten birinden kaçarsan diğeri yakalar çünkü Çin’de 2 insan başına 1 kamera lensi düşüyor.
Komünist Parti vatandaşlarını sadece izlemekle de kalmıyor. 750 milyon internet kullanıcısı olan Çin, internet ve dijital medyayı tamamen kendi kontrolüne almış durumda. Yapılan bütün haber paylaşımları önceden merkezi hükümet tarafından eğitilmiş yetkililer tarafından kontrol ediliyor, tamamen elle. Ha bu arada internette hiç Çinli’ye denk gelmemiş olma sebebiniz de kendi sosyal medya platformlarını kullanıyor olmaları. Bu sitelerde de tahmin edebileceğiniz gibi bir anonimlik söz konusu değil çünkü 2017’den beri telefon ve kimlik doğrulaması olmadan kullanılamıyorlar. İnternet kullanıcıları önceden VPN aracılığıyla bu kısıtlamalardan kaçabilirken bu işin peşini bırakmamakta kararlı hükümet VPN’leri basbayağı yasaklayarak bu yolun da önünü kapatıyor.
İyi ki bizi çok seven, hayatımıza asla müdahale etmeyen bir hükümetimiz var da istediğimiz şeyi istediğimiz yerde hiçbir endişe ve kaygı hissetmeden söyleyip paylaşabiliyoruz. Toplanıp hiçbir müdahale görmeden fikirlerimizi paylaşabiliyoruz. Çin vatandaşı bunu yapamıyor. Bir an önce onların da bizim gibi insan haklarına ve gizliliğe saygılı bir hukuk devletinde yaşayabilmelerini çok isterdim!