Intel, CEO olarak Lip-Bu Tan atadı. Şirket son dönemlerde gerek teknolojik gerek maddi rekabet olarak geriye doğru bir gidiş başlamıştı. Tan önderliğinde bu gerilemeye dur demek için köklü bir değişime hazırlanan Intel, üretim ve yapay zekâ alanındaki stratejilerini yeniden şekillendirmeyi planlıyor. Son yıllarda Intel, kurumsal kimlik ve karar mekanizması açısından verimsiz geçirdi. Tan, daha hızlı karar alan, verim oranı yüksek çevik bir kurumsal organizasyon hedefine sahip.
Haberleri incelediğimde, yönetimde radikal değişiklikler kaçınılmaz duruyor. Firma, yönetimdeki yapının bir kısmını budayıp keserek bürokratik engelleri azaltmayı düşünüyor. Pat Gelsinger, eski CEO, şirket kamuoyundan ve paydaşlardan yapılan ağır, yavaş bir yönetime sahip olması ciddi eleştirilere sebep olmuştu. Yeni CEO Tan, devraldığı görevde bu eleştirilerin üstesinden gelebilecek mi bunu zaman gösterecek.
Intel’in çip üretim birimi Intel Foundry, TSMC ve Samsung ile rekabete devam edebilmek için dışarıya da üretim yapıyordu. Tan, bu politikayı fazlasıyla hızlandırıp genişleterek Nvidia, Amazon, Microsoft gibi büyük şirketleri müşteri olarak yakalamaya çalışacak. En büyük koz olarak 18A üretim süreci şirketin yakın zamanda atılan en büyük teknolojik adımlardan biri olarak düşünülüyor. Panther Lake gibi çipler bu gelişim süreçlerinin bir ürünü olarak yapay zekanın kullanıldığı işlere mesai gücünü yönlendireceği konuşuluyor.
Geçtiğimiz yıllarda Nvidia ve AMD, yapay zekâ teknolojilerinde ciddi bir Pazar payına sahip oldu. Intel, bu rekabet pazarında geri kalmamak için yeni nesil yapay zekâ için geliştirme süreçlerini hızlandırdı. İçeriden gelen bilgilere göre, yapay zekâ sunucuları için özel çipler üretimin yanında yazılım, robotik ve temel yapay zekâ modellerine de yatırımların geleceği söyleniyor. Intel, rakiplerine göre geride kaldığı rekabette eski gücünü toplayabilecek mi bunu gündemi takip ederek öğreneceğiz.