Her geçtiğimiz gün elektrikli araçların popülerliği artıyor. Üretici firmaların ise bu denli artan talep karşısında üstesinden gelmeleri gereken en büyük sorun, araçların bataryalarıdır. Elektrikli araçlar çıktığından bu yana bataryaları hem zayıf kalmaya devam ediyor hem de teknolojinin yeni olmasının getirdiği güvenlik sorunlarını beraberinde getiriyor. Lityumdan oluşan bataryalar, yüksek yanıcılığı nedeniyle kısa devre, aşırı ısınma gibi küçük nedenlerle büyük felaketlere dönüşebilmektedir. Özellikle Avrupa ülkelerinde, söz konusu güvenlik durumundan kaynaklanan olaylar büyük tepki getirmiş ve elektrikli arabaların biraz daha gelişmesi ve yaygınlaşması için daha fazla zaman gerektiğini düşünen bir kitle oluşmuştur. Elektrikli araçların bataryaları, içten yanmalı motorlara göre tam dolu halde çok daha düşük menzil sunmaktadır. Kullanıcıların araç tercihinde menzil, şarj süresi ve şarj altyapısının yaygınlığı önemli faktörler olup bu unsurlar, elektrikli araçların yaygınlaşmasını etkileyen temel konular arasında yer almaktadır.
Norveç’in Trondheim Şehrinde Yürütülen Proje
Norveç’in Trondheim şehrinde yürütülen proje, elektrikli araçlar için kablosuz şarj imkanı sunan yollar geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu teknoloji, Electreon Wireless isimli bir firmaya aittir. Norveç, proje için 23 milyon Norveç Kronu (yaklaşık 79 milyon Türk Lirası) yatırım yapmıştır. Electreon Wireless, Çinli üreticilerle beraber çalışarak Norveç’in toplu taşıma firması olan AtB’nin araçları için kablosuz şarj imkanı sağlayan elektrikli yollar tasarlamıştır.
Bu Yollar Nasıl Çalışıyor?
Electreon Wireless firmasının Çinli üreticilerle birlikte çalıştığı bu projenin çalışma prensibi, yolun yaklaşık 30 cm altına yerleştirilen bobinlerin, elektrikli araçlardaki alıcılarla etkileşime girmesidir. Böylece, bobinlerle döşeli yola yaklaşan araç, manyetik alan içerisine girerek kablosuz olarak elektrik alıyor. Araçtaki alıcıya yönlendirilen elektrik, daha sonra aracın bataryasını şarj etmek için kullanılıyor. Bu sayede elektrikli araçlar, hareket halindeyken bile şarj olabiliyor. Böylece menzil sorunu azalıyor ve şarj ihtiyacı daha pratik hale geliyor.
Bu tür teknolojiler, elektrikli araçların menzil ve şarj sorunlarını azaltarak gelecekte daha sürdürülebilir ve kesintisiz bir ulaşım ağı oluşturacaktır.