Bir cezve. Evet, doğru okudunuz. Dünya Çapında Ağ denilen zımbırtının (World Wide Web) ilk yayıncısı bir cezve. Oyun oynadığı ya da YouTube videolarına tepki verdiği falan yok, beş dakikada bir gelen aboneleri ya da bağışları da okumuyor. Sonuçta o bir cezve.
Cambridge Üniversitesi’nden Quentin Stafford-Fraser ve Paul Jardetzky isimli bilgisayar ve yazılım bilimci iki saygıdeğer şahıs, çalıştıkları binadaki meslektaşlarının sürekli kahve almaya gidip de cezvenin boş olduğunu gördüklerinde hayal kırıklığına uğramalarını önlemek için bir kamera alıp bunu cezveye doğrultmuş ve bu kameranın kaydettiği görüntüyü de bütün ofis bilgisayarlarında görüntülenebilecek şekilde ayarlamışlar. Böyle söyleyince çok da zor bir şeymiş gibi gelmiyor, sanki yeterince uğraşsam ben de yapbilirim gibi hissediyorum fakat unutmamamız gereken bir şey var: bu bahsettiğim olay 1991 yılında gerçekleşiyor. Bundan sadece birkaç yıl sonra, 1993 yılında internet tarayıcılarına görsel ekleme özelliği daha yeni geldiğinde bakmışlar ki bu çok daha kolay bir yöntem ve böylece kamerayı internete bağlamışlar. 128x128 çözünürlükte ve gri tonlama özelliklerindeki bu kamera görüntüsü tarihin ilk online yayını olmasının yanı sıra tarihin ilk “webcam”idir!
Cezve aynı zamanda çeşitli yerlerde referans gösterilmiş. 2002'de Hitman2: Silent Assassin isimli video oyununda oyuncular mutfaktaki "kahve kamerasını" dikkat dağıtıcı element olarak parçalayabiliyormuş. 24 Şubat 2005'te yine bu saygıdeğer cezveden BBC 4. Radyo draması The Archers da bahsetmiş.
22 Ağustos 2001 yılında saat 09:54 UTC’yi gösterdiğinde ofisin taşınması dolayısıyla kamera arkadaş kapatılmış. Bu olay The Times ve The Washington Post’ta manşet olurken The Guardian ve Wired’de de yer almıştır. Kameranın çektiği son fotoğraf aşağıda görebileceğiniz zalim bir elin sunucuyu kapatışıdır.
Siz bugüne kadar hangi gazetelere ve dergilere manşet oldunuz?