Son dönemlerde birçok otomobil temel fonksiyonları bile araçların konsoluna entegre edilen ekranlardan yapmaya başladı. Klima, havalandırma, koltuk soğutmadan far ayarına kadar hemen hemen her şey bu ekranlardan yapılmaya başlandı. Daha duyurulduğu günden yana sorguladığım kısım olan güvenlik, uzun süren çalışmalar sonucunda sürücünün dikkatini dağıttığı için kazalara daha fazla sebebiyet vermeye başladı. İşin arıza ve güvenlik boyutu ise ayrı bir muamma.
Volkswagen, şirket tasarım patronu Anderas Mindt’in açıklamasıyla beraber yaptıkları hatanın farkına varıp 2026 yılından itibaren fiziksel ve hisli tuşlara geri dönüleceğini açıkladı. Yeni modelleri için en önemli olarak değerlendirdikleri ses, koltuk ısıtması, fan kontrolleri ve dörtlüler konsoldaki ekranın hemen altında konumlanacak. Bundan sonra karar değişene kadar bütün Volkswagen modellerinde aynı tasarım devam edecek. Aynı zamanda da direksiyonda da fiziksel düğmeler geri gelecek. Direksiyondaki kontrol tuşlarının insanlarda yarattığı hissiyatın yerini telefondan hallice bir kullanımın alamayacağını sonunda fark etmiş bulundular. Mindt, bu eleştirinin farkında olacak ki arabaların telefondan farklı bir şey olduğun kabul etti. Bu geri dönüş ilk olarak 2026’da piyasa sürülmesi beklenen Volkswagen ID.2 modeliyle başlayacak. Ancak bu demek değil ki dokunmatik ekranlar bir yere gidecek. Birçok işlev hala bu ekranlardan kontrol edilebilecek ve kullanılabilecek.
Otomotiv dünyasının kendini kaptırdığı bu elektrik ve “telefonlaşma” furyasının sonu ne zaman gelecek hala bilinmiyor, ya da gelecek mi? Başta TESLA gibi şirketlerin yavaş yavaş otomobil markalarının hegemonyasını yıkma hedefi süslü bir çevrecilik kılıfıyla son gaz devam ediyor. Volkswagen de üretim ve yazılım gücünü zamanında Çin’e emanet ederek resmen kendi mezarını kazdı. Çinli markalar ve teknoloji şirketlerinin geleneksel markalara karşı savaşı açık ara farkla önde götürdükleri su götürmez bir gerçek.