Sanki “Tartışmalarla nasıl güçlü bir ilişki kurabiliriz?” dediğinizi duyar gibiyim. Ancak unutmamak gerekir ki tartışmanın hiç olmadığı bir ilişki neredeyse mümkün değildir. Tartışmak ve kavga etmek arasındaki farkı bilmek ise çok önemlidir. Kavgalar, büyük çaplı, yıpratıcı ve hoş olmayan durumlar yaratırken, tartışmalar fikir alışverişinde bulunmayı, birbirini anlamayı sağlayan, daha düşük tansiyonlu ve yapıcı süreçlerdir. Gelin, birlikte başlıklar halinde incelemeler yapalım.
Tartışmalar İlişkinizi Nasıl Güçlendirir?
Sağlıklı tartışmalar, ilişkilerde büyüme ve gelişme fırsatları sunar. Fikir ayrılıkları her ilişkide yaşanır ve bu oldukça doğaldır. Ancak tartışmalar doğru yönetildiğinde, ilişkinizi daha güçlü hale getirebilir. Yapıcı tartışmalar, birbirinizi daha iyi anlamanıza, empati kurmanıza ve duygusal bağınızı güçlendirmenize yardımcı olur.
Bunu bir münazara gibi düşünebilirsiniz. İki farklı düşünce vardır ve bunları tartışıyorsunuzdur. Ancak amaç, sadece karşı tarafı ikna etmek değil, onu anlamaya çalışmaktır. Sağlıklı bir tartışmanın temelinde saygı yatar. Duygularınızı ve düşüncelerinizi açıkça ifade ederken, suçlayıcı bir dil kullanmamak çok önemlidir.
Bir konuda rahatsızlık hissediyorsanız, sizi mutsuz eden bir durum varsa bunu küçük bile olsa paylaşmalısınız. O an problem yaratmıyor gibi görünebilir ama biriken duygular, küçük bir kar topunun zamanla büyük bir çığa dönüşmesi gibi, ilerleyen süreçte büyük sorunlara yol açabilir. İnternette gördüğüm bir söz tam da bunu anlatıyor: “Bugün önemli olmayan bir şey, yarın büyük bir meseleye dönüşebilir.”
Toparlayacak olursak, aktif dinlemeyi ihmal etmeden, güzel anlarınızı gölgelemeyecek ve karşı tarafın sakin olduğu uygun bir zamanda duygularınızı karşılıklı olarak paylaşmaya özen gösterebilirsiniz.
Kavga Etmeden Sorunları Nasıl Çözebiliriz?
Eğer meseleleri daha küçük çaplıyken çözüme kavuşturursanız, büyük sorunlar haline gelmeden ortadan kalkacaktır. Birbirinizi gerçekten seviyor ve ilişkinizi sağlıklı bir temele oturttuysanız, çoğu sorun zaten kavgaya dönüşmez. Bunun için, bir konuyu dile getirirken öncelikle kendinizi objektif bir şekilde karşı tarafın yerine koyarak empati yapmalısınız. Empati kuruyor ve karşınızdakini dikkatlice dinliyorsanız, sağlıklı bir iletişim sağlamış olursunuz.
Ayrıca, işleri zora sokmamaya özen gösterin. Karşı tarafa sürekli zıt gitmek, gerilimi artırabilir ve iletişimi çıkmaza sürükleyebilir. Bunun yerine, çözüm odaklı bir yaklaşım benimseyin ve karşı tarafı da bu yönde düşünmeye teşvik edecek yapıcı adımlar atın.
Baktınız hiçbiri olmuyor, tartışmanın kavgaya dönüşme ihtimali yüksekse şu gibi cümleler kullanabilirsiniz:
- “Şu anda seninle kavga etmek değil, sorunlarımızı sakince konuşmak istiyorum. Eğer böyle devam edeceksek, şu an konuşmayı bitirip daha uygun bir zamanda tekrar konuşabiliriz.”
Bu şekilde tartışmayı kontrol altında tutabilir ve yapıcı bir şekilde ilerletebilirsiniz.
Son olarak, karşı tarafı suçlayan üst üste cümleler kurmaktan kaçının. Bunun yerine:
- “Şu davranışların beni rahatsız ediyor, belki benim de bazı davranışlarım seni rahatsız ediyordur.”
- “Senin bazı davranışlarından dolayı kendimi kötü hissediyorum ve bu, ilişkimizi benim açımdan etkiliyor.”
gibi cümleler kurabilirsiniz.
Sona gelirsek, ne kadar kaçarsanız kaçın, eninde sonunda bir tartışma ya da anlaşmazlık yaşanacaktır. Önemli olan, bu tartışmaları sağlıklı ve yapıcı bir şekilde yöneterek ilişkinizi daha güçlü hale getirmektir. Kavga etmeden, yapıcı bir şekilde sorunları çözmek, ilişkinizin temelini sağlamlaştırır ve her iki tarafın da huzur içinde birliktelik yaşamasına olanak tanır.
Umarım bu yazı sizin için faydalı olmuştur. Bir sonraki blogda görüşmek üzere!