Sandro Botticelli'nin 1482–1486 yılları arasında tuval üzerine tempera ile çizdiği "Venüs'ün Doğuşu" adlı tablo, Venüs'ün denizden doğuşunu betimler. Tablo, ergenlik çağındaki bir kadın olarak Venüs'ün denizden kıyıya çıkışını tasvir eder ve dünyanın en ünlü resimlerinden biri olarak kabul edilir. Eser, Floransa'daki Uffizi Galerisi'nde sergilenmektedir. Bende oldukça büyük bir etki bırakır, hatta kolumda dövmesi var :)
Tablonun tarihi
Bu büyük tablo muhtemelen, Lorenzo di Pierfrancesco de' Medici'ye ait Villa di Castello için 1482'de ya da belki daha önce çizildi. Ancak bazı araştırmacılara göre, Lorenzo için çizilen ve Giorgio Vasari'nin de sözünü ettiği Venüs tablosu, artık mevcut olmayan başka bir resimdir. Bazı kaynaklarda, resmin Muhteşem Lorenzo'nun sipariş ettiği belirtilir. Bazı uzmanlar, bu tablonun Giuliano di Piero de' Medici'nin Simonetta Vespucci'ye olan aşkının anısına çizilmiş olabileceğini düşünüyor. Vespucci, deniz kenarında yer alan ve Venüs'ün doğduğu yer olarak kabul edilen Portovenere adındaki bir kasabada yaşıyordu. Botticelli'nin aslında de' Medici'nin metresi olan Vespucci'ye aşık olduğuna inanılıyor. Hatta genel inanışa göre, Vespucci, bu resim ve İlkbahar gibi diğer birçok resmindeki kadın figürleri için model olarak hizmet etmişti.
Tablonun teması, Roma Katolik geleneğine uygun olmayan bir zamanda ve yerde üretilmiş olmasına rağmen açıkça pagan etkileri gösteriyor. Botticelli'nin birçok diğer eseri gibi bu tablonun da pagan etkisine sahip olması, Girolamo Savonarola tarafından yaktırılmış olan diğer eserlerinden farklı olarak ortadan kaldırılmamasına şaşırtıcı gelebilir. Ancak bu durumda, Botticelli'nin Lorenzo de' Medici ile olan yakın dostluğunun, kilisenin bu eseri sapkın olarak ilan etmemesinde önemli bir rol oynamış olabileceği düşünülüyor.
Klasik dönemden ilham
Tabloda, Ovid'in Metamorfozlar ve Fasti eserlerinin etkisi belirgindir. Ayrıca, Botticelli'nin eserinin, Büyük Plinius, Tarentumlu Leonidas, Sidonlu Antipater, Archias ve 2. yüzyıl tarihçisi Lukianos'un, uzun süre önce kaybolmuş Antik Yunan şaheserlerini tasvir ettikleri eserlerden ilham aldığı bilinmektedir. Örneğin, bu yazarlar Apelles'in Venus Anadyomene isimli eserinden bahsederler. Anadyomene, "denizden yükselen" anlamına gelir ve 19. yüzyılda "Venüs'ün Doğuşu" ismi kullanılmaya başlanana kadar, Botticelli'nin tablosu da bu adla anılmıştır.
Tabloda Venüs'ün duruşu, Praxiteles'in Knidos Venüsü heykelinin yanı sıra, Praxiteles ekolünü takip eden bir sanatçı tarafından yapılan bir başka bronz Venüs heykelinin M.Ö. 1. yüzyıldan kalma mermer kopyası olan Medici Venüsü'nü de çağrıştırır.