İnsanın hayata karşı olan duruşu önemli… Bunu hem mecazi, hem de gerçek anlamıyla düşünebiliriz. Zaten birbirinden bağımsız olduğunu kim söyledi ki?
Günlük hayatımızda fark etmesek bile gerek genetik yatkınlıktan gerekse ekrana bakmak, masa başında durmak ve hareketsiz kalmak gibi çevresel faktörler yüzünden postürümüzde bozulmalar meydana geliyor. Bu duruş bozuklukları beden sağlığımızla birlikte mental sağlığımızı ve benlik algımızı bile etkiliyor. Bu yazımda postür bozuklukları, nedenleri ve nasıl düzeltebileceğimizi bilimsel bir açıdan ele alacağım.
Duruş, diğer adıyla postür, bir kişinin oturur ya da ayakta dururken vücudunun aldığı şekildir. Omurga, baş, omuzlar ve kalçalar bu duruşa göre hizalanır. Omurga, duruş için kilit bir rol oynar.
İyi bir postür bize birçok fayda sağlar. İlk olarak kötü duruş, hayatın yükü yetmezmiş gibi kaslara ve omurgaya ekstra yük bindirir. İyi postür bu yükü dengeli dağıtarak vücudu korur. Nefes kalitemizin artmasını istiyorsak, kambur duruştan vazgeçmek gerekir. Dik durulduğunda göğüs kafesi açılır, daha derin ve verimli nefes almak için alan açılır. Şu anda deneyenler ne demek istediğimi anlamıştır. Aynı zamanda dik duruş, iç organlara baskı yapmaz. Bu da sindirimin ve kan dolaşımının daha sağlıklı işlemesini sağlar. Vücut doğru hizalandığında enerji daha verimli kullanılır. Gün içinde daha dinç, aktif ve uyanık hissederiz. Düzgün bir postürü hayatımıza dahil edersek fiziksel yararlarını zamanla daha iyi görebiliriz.
Şimdi de size, dik durmaya başladığınız andan itibaren değişecek bir şeyden bahsetmek istiyorum. ÖZGÜVEN!
Çevremize baktığımızda özgüvenli olarak adlandırabileceğimiz çoğu insanın ortak özelliği, dik ve sağlam bir postürdür. İletişimciler olarak, sözsüz iletişimin de sözlü iletişim kadar önemli olduğunu biliyoruz. Hatta bazı durumlarda bedenimizin tavırları, iletişimimizde daha da önemli hale geliyor. Örnek olarak tek yumurta ikizleri düşünelim. Fenotip ve genotipi tıpatıp olan bu iki kişiden hangisi daha özgüvenli?
İlk olarak iyi bir duruşun bireyin özgüvenini ne şekilde değiştirdiğini açıklayalım. Dik durmak, bulunduğun ortamda “ben buradayım ve kendi değerimin farkındayım” sinyallerini verir.
Dik durduğunda sadece senin hayatında bir şeyler değişmez, çevrendeki insanların sana olan algısı da değişir. Bunu psikoloji dersinde öğrendiğim “self fulfilling prophecy” yani “kendini gerçekleştiren kehanet”ile açıklamak istiyorum. Biriyle alakalı düşüncemiz nasılsa, o kişiye kendi düşüncelerimizle uyuşacak şekilde davranarak düşündüğümüz senaryoyu yaşamaktan bahsediyorum. Dik duran birini gördüğümüzde otomatik olarak o kişiyi tam tanımasak bile “ A ne kadar özgüvenli biri” diye düşünebiliyoruz. Bizim bu düşüncemiz, davranışımıza yansıyor. O kişiyi daha güvenilir, etkileyici, liderlik vasfına sahip ve sınırlarını bilen biri olarak görüyoruz.
“İyi de sadede gel, postürümü nasıl düzelticem ?” diye soranları duyar gibiyim. En iyi cevabım, omurganın şifası olan pilateste. Omurgan kaç yaşındaysa gerçek yaşın odur demişler.Tüm vücut bir pilates antrenmanı öneririm ama yoğun bir çalışma programı yüzünden zaman ayıramıyor olabilirsiniz. Şimdi sizinle vaktinizi çok almadan uygulayabileceğiniz birkaç hareket paylaşacağım. Bu hareketleri hayatınıza dahil ederek daha sağlıklı ve düzgün bir postüre sahip olabileceksiniz.
1. Wall Angels (Duvar Melekleri)
Sırtını, başını ve kollarını duvara yapıştır.
Kollarını yukarı aşağı kaydırırken omuzları gevşet.
Amaç: Omuzları geriye çekmek ve kürek kemiklerini hizalamak.
2. Cat-Cow Stretch (Kedi-İnek Pozu)
Eller ve dizler üzerinde dur.
Nefesle sırtı yuvarla (kedi), nefes verirken aşağı indir (inek).
Amaç: Omurganın hareketliliğini artırmak ve esnekliği desteklemek.
3. Plank (Tahta Pozu)
Dirseklerin ve ayak parmaklarının üzerinde vücudu düz tut.
30 saniyeden başlayıp artırabilirsin.
Amaç: Core kaslarını güçlendirip bel desteğini artırmak.
4. Superman Egzersizi
Yüzüstü yat, aynı anda kollarını ve bacaklarını yukarı kaldır.
5 saniye tut, yavaşça bırak.
Amaç: Alt sırt kaslarını ve omurgayı desteklemek.
5. Chest Opener Stretch (Göğüs Açma Germe)
Ellerini arkada birleştir, kollarını geriye doğru uzat.
Göğsünü yukarı kaldır.
Amaç: Gün boyu öne kapanan göğüs kaslarını esnetmek.
6. Scapular Retraction (Kürek Kemiği Sıkıştırma)
Ayakta ya da otururken kürek kemiklerini birbirine yaklaştır.
5 saniye tut, bırak.
Amaç: Omuz hizasını düzeltmek ve duruşu toparlamak.
7. Child's Pose (Çocuk Pozu)
Dizlerini bük, alnını yere koy, kollar önde uzansın.
Amaç: Omurgayı rahatlatmak ve sırt kaslarını esnetmek.
8. Bird-Dog Egzersizi
Eller ve dizler yerde.
Sağ kol ve sol bacağı aynı anda kaldır, sonra değiştir.
Amaç: Bel ve sırt stabilitesini artırmak.
9. Wall Sit (Duvar Oturuşu)
Sırtını duvara yasla, dizler 90 derece.
30 saniye kadar tut.
Amaç: Bacakları ve core’u güçlendirerek dik duruşu desteklemek.
10. Neck Retraction (Boyun Geri Çekme)
Çene önde değil, arkaya doğru hafifçe çekilir.
Başın tepe noktası yukarı doğru uzar gibi.
Amaç: Boyun hizasını düzeltmek ve kambur duruşu önlemek.
Sabah sadece 15 dakika erken uyanarak bu rutini hayatına ekleyebilirsin
Size tavsiyem yorucu, tüketmeye odaklı, teknolojinin hayatımızı yönettiği bu çağda en azından dik durarak fark yaratmaktır. Siz dik durun, omurganızı koruyun. Gerisi hayatın akışında… Daha sağlıklı ve özgüvenli günlere sevgili okuyucularım.